categories

Natuur en gezondheid

 

Onze eerste pijler: De natuur als ondersteuning

Dat de natuur een weldoener is voor de fysieke en de geestelijke gezondheid, is inmiddels ook wetenschappelijk onderbouwd. In onze trainingen en coachingsessies proberen wij daarom zoveel mogelijk gebruik van te maken van de kracht van de natuur.

 

Belangrijke filosofie die wij hebben is de inzet van een SPORTactiviteit (joggen, wandelen, fietsen of kajakken). Het sporten zorgt niet alleen voor een betere conditie maar ook voor een goede mindset.

De filosoof Immanuel Kant stelde al dat wandelen in de natuur helpt stress te verminderen en gedachten te ordenen. Ook veel andere wetenschappers zijn hiervan overtuigd, waaronder de vader van de Amerikaanse psychologie William James en de bioloog Rupert Sheldrake.


Nederlands onderzoek van de Gezondheidsraad en de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek heeft bevestigd dat de natuur een gunstig effect heeft op onze psychische gezondheid.


"Zeer uiteenlopend wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat verblijf in een ‘groene’ omgeving inderdaad gunstig kan zijn voor gezondheid en welbevinden. Zelfs uitzicht op een stadspark helpt mensen al te herstellen van stress, wat de kans op stressgerelateerde ziekte weer kan verminderen."


Ook het Fonds Psychische Gezondheid bevestigt dit:

"Bijna twee derde van de Nederlandse vrouwen en meer dan de helft van de mannen geeft aan dat de natuur ingaan depressieve klachten verlicht."

 

Lees ook de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Heriot-Watt University en de University of Edinburgh.

Een wandeling door groene ruimtes zoals een park vormt een ideale therapie om stress en mentale vermoeidheid te verdrijven.

 

Analytische psychologie en Carl Gustav Jung

 

Volgens Carl Gustav Jung en andere grondleggers van de Analytische psychologie heeft ieder mens een aangeboren drang om zich persoonlijk te ontwikkelen. Ook bezitten we allemaal een natuurlijke wilskracht om te onderzoeken wat er aan de hand is wanneer onze ontwikkeling stagneert.

 

Onze tweede pijler zijn de theorieën van  Carl Gustav Jung over het persoonlijk en collectief onbewuste en de betekenis van symbolen. Dit stelt ons in staat om tot de kern te komen.

Om vastgeroeste patronen te doorbreken en het eigen bewustzijn te ontwikkelen. De nadruk ligt niet op theorie of eindeloze gesprekken, we  werken juist praktijkgericht met metaforen en creatieve-, fysieke- en natuur werkvormen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"De natuur is puur. Het authentieke ervan maakt ook het authentieke in mensen los.

 

De natuur oordeelt niet, maar is gewoon zichzelf waardoor mensen ook makkelijker zichzelf zijn!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Emotie is de belangrijkste bron van alle bewustwording.

 

Zonder emotie kan er geen transformatie van duisternis in licht en van apathie in beweging plaatshebben."


- Carl Gustav Jung -